Vår nya demonstrator

I Smarta Fabriker har de olika demonstratorerna i form av minifabriker varit en central del. Det är genom att bygga dem vi lär oss industriell digitalisering, samverkar med näringslivet och skapar meningsfulla studentarbeten. Den senaste minifabriken är en kollaborativ applikation med robot som visar möjligheterna med flexibel produktion som bygger på 5G.

2020-02-18 |

I den nya minifabriken tillverkas en legoprodukt i tre arbetsstationer som skall efterlikna en verklig produktion. Produkten kan monteras helt manuellt eller med hjälp av en robot på en flyttbar modul. Modulen är flexibel och uppkopplad med Ericsson Industry Connect som är ett lokalt mobilnät för industrin. På modulen står en single-arm Yumi från ABB och för att den lätt skall kunna plocka legobitar med hjälp av vision finns en linjärtransportör som skakar fram legobitarna. Modulen är även utrustad med en visionkamera från SICK för kvalitetskontroll.

Utveckling och byggnation av demonstratorn leds av Greta som tillsamman med sitt team av studenter gör mekanikkonstruktion, elkonstruktion och programmering. Läs mer om arbetet på instagram. https://www.instagram.com/productionforfuture/


Matilde och Elise konstruerar produkten som skall tillverkas i fabriken.

Montering av produkt.

Matilda och Elise visar färdig produkt.

Produkt i lego som monteras i tre stationer.

Kajsa och Josefine öppnar paket med komponenter till fabriken.

Montering av ramkonstruktion.

Sofia och Anna bygger elskåp.

Montering av elskåp.

Greta och Frida testar om produkten passar i 3D-printad fixtur.

Ida programmerar robot medan Hans och Hanne pratar om driftsättning.

Hur det kan se ut när demonstratorn används på mässa.